Tri dana programa

Trodnevnu manifestaciju obeležiće bogat program sa mnoštvom domaćih i inostranih gostiju.

Izložba

20. aprila će u Istorijskom arhivu Beograda biti otvorena izložba ”Oktobar 1941 – Eskalacija u Holokaust” čiji su autori istoričar dr Milovan Pisari i umetnik Nikola Radić Lukati, članovi Centra za istraživanje i edukaciju o Holokaustu.

Međunarodna konferencija

21. aprila će u Palati Srbija biti održana međunarodna konferencija posvećena temama Holokaust u Srbiji i širi plan za uništenje evropskih Jevreja” i Holokaust i Porajmos u kulturi sećanja: regionalne specifičnosti i zajednički evropski narativ kao temelj društvenih vrednosti raznolikosti, tolerancije i ljudskih prava. Na konferenciji će osim domaćih, učestvovati i niz međunarodnih stručnjaka iz Holandije, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Mađarske, Izraela, Švedske i Hrvatske.

Radionice sa međunarodnim ekspertima

22. aprila biće održane dve radionice u Istorijskom arhivu Beograda. Prva radionica je u organizaciji holandskog Instituta za studije rata, Holokausta i genocida (NIOD) u okviru koje će stručnjaci iz Jevrejskog istorijskog muzeja iz Amsterdama predstaviti svoja iskustva u radu na arhivskoj građi žrtava Holokausta i stvaranja ”digitalnog spomenika”. Drugu radionicu organizuje Teraforming, na temu ”Grafička novela i edukacija o Holokaustu”. U okviru radionice stručnjaci iz Srbije, Nemačke i Holandije predstaviće savremene svetske trendove u učenju o Holokaustu kroz upotrebu ilustracija i naracije grafičkih novela.

Više detalja o programu biće objavljeno uskoro na ovom veb mestu, javnim medijima i na društvenim mrežama.

Staro sajmište

Od 20-22. aprila 2016. godine u Beogradu će se održati prva javna manifestacija u okviru projekta ”Eskalacija u Holokaust”.