Концентрациони логор на Сајмишту

ИЗГРАДЊА БЕОГРАДСКОГ САЈМА 1937-1938.

Прва фаза изградње Београдског сајма почела је 1937. У почетку је саграђено пет југословенских павиљона, затим је подигнут Централни торањ, а потом и Италијански, Румунски, Чехословачки и такозвани Спасићев павиљон. Прва манифестација на Београдском сајму отворена је 11. септембра 1937. Године 1938. отворени су и Турски и Немачки павиљон, чиме је завршена друга фаза изградње Сајма.

ЈЕВРЕЈСКИ ЛОГОР ЗЕМУН
(JUDENLAGER SEMLIN)

Логор на Београдском сајму основан је почетком децембра 1941. Њиме је управљао Гестапо, а био је под командом СС официра (упркос томе што се формално налазио на територији Независне Државе Хрватске). Логор је био познат под именом Judenlager Semlin, или логор Сајмиште.

Пошто су ликвидирали мушкарце у логору Топовске шупе, у Јеврејски логор Земун одведене су прве јеврејске и ромске породице, углавном жене, деца и старци. Интернирано је око 6400 Јевреја и око 600 Рома. Крајем марта 1942, посебно возило, гасни камион марке Заурер, конструисано у Немачкој и намењено масовним убиствима, довезли су у Београд два официра Вилхелм Гец и Ервин Мајер.

Немачка полиција ухапсила је 18. марта све докторе и пацијенте из Јеврејске болнице у Улици Високог Стевана (данашња зграда Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију, пре рата власништво Јеврејског женског друштва). Болничко особље и пацијенти болничке амбуланте у згради „Онег Шабат“ у Јеврејској улици 16 били су такође ухапшени. У периоду од 19. до 22. марта 1942. године између 700 и 800 Јевреја из ове групе били су одвезени и убијени у гасном камиону, названом „душегупка“. Њихова тела су била покопана у већ припремљене гробнице у Јајинцима.

Од почетка априла до 10. маја 1942. заточеници логора Сајмишпте одвођени су уз изговор да ће бити премештени у други логор у Румунији или Пољској. Сви су били угушени у душегупци на путу до Јајинаца. У току 1943-44. године тела су била ископана и спаљена, како би се сакрили сви трагови злочина.

ПРИХВАТНИ ЛОГОР ЗЕМУН
(SEMLIN ANHALTELAGER)

Након уништења јеврејске популације логор наставља да постоји под називом Прихватни логор Земун (Semlin Anhaltelager). До укидања логора (у јулу 1944. године) у Прихватном логору заточено је око 32.000 људи, углавном Срба. У тој фази постојања логора на Сајмишту у њему је живот изгубило преко 10.500 заточеника.

БУДУЋНОСТ САЈМИШТА – МЕСТО СЕЋАЊА

На месту бившег логора никада није саграђен меморијални центар нити музеј. Дуго времена, место на коме се налазио логор због небриге било је у веома лошем стању.

Недавно, Скупштина града Београда је најавила план изградње сталног Меморијалног комплекса на месту логора. Музеј жртава геноцида у Београду и новооснована Комисија за Мемријални центар праве план за изградњу центра и Музеја, која треба да почне 2017. године.